Over Genemuiden: tapijt en een mooi winkelaanbod

Genemuiden is een stadje in de Kop van Overijssel en een van de drie kernen van de gemeente Zwartewaterland. Vlak in de buurt liggen Kampen, Zwolle, Meppel en Giethoorn. Genemuiden is bekend door de tapijtindustrie, de veerpont, de successen van Sportclub Genemuiden en de haven waarin ‘s zomers veel bootjestoeristen aanmeren. Bovendien heeft het een gevarieerd winkelaanbod. Genemuidenaren winkelen daardoor graag in eigen stad. En steeds meer regiobewoners ontdekken de voordelen van winkelen in Genemuiden. Logisch, vanuit Stadshagen of Kampen staan ze in een kwartier in het centrum van Genemuiden, waar ze gratis kunnen parkeren dichtbij de winkels.

Genemuiden is een stadje omdat het in 1275 stadsrechten kreeg van Jan van Nassau. Toen leefden de inwoners nog vooral van de visserij. Die bron van inkomsten droogde op door de verzilting van de Zuiderzee. Genemuidenaren legden zich steeds meer toe op verwerking van riet en biezen, met als tastbaar resultaat de Genemuider matten die landelijke bekendheid kregen. Ze vormen de voorloper van de indrukwekkende tapijtindustrie. Tapijt uit Genemuiden gaat de hele wereld over. Maar liefst 60 procent van de totale Nederlandse tapijtproductie komt uit Genemuiden. Het stadje heeft er voor een groot deel haar bekendheid aan te danken.

Genemuidenaren zijn knokkers die zich niet snel uit het veld laten slaan. Daarvoor hebben ze in de afgelopen eeuwen teveel meegemaakt. Die wilskracht leidt er toe dat Genemuidenaren echte ondernemers zijn. Dat is ook terug te zien in de plaatselijke middenstand. Genemuiden bezit voor een stadje van deze omvang een heel breed en gevarieerd winkelaanbod. Van grote modezaken tot kleine speciaalzaken en uitstekende horeca. Wij nodigen u graag uit om dit te ontdekken.

Wellicht kunt u er een ‘dagje Genemuiden’ van maken. Bezoek bijvoorbeeld het Stoomgemaal aan de Kamperzeedijk, het unieke Tapijtmuseum, de Oudheidskamer of ontdek de regio. Genemuiden is een ideale uitvalsbasis voor natuurgebieden als Wieden en Weerribben en de IJsseldelta.